PAPIEREN, PAPIEREN, PAPIEREN...

03-08-2021

Even een korte schets: mijn inschrijving gebeurde eind april. Op het einde van de 1ste week van mei zou Amerika de inschrijvingen voor het volgende jaar stoppen. Snel aan de slag dus. Hoe heb ik dit gecombineerd met de laatste weken school en de examens in zicht? Lees het in deze post.

Nadat je bent ingeschreven worden er 3 gesprekjes ingepland. Hierbij wordt dan beslist of je geschikt bent voor het programma en dus of je bent toegelaten om deel te nemen.

Je ondergaat een ondervraging zodat de organisatie kan achterhalen of je weet wat het programma inhoudt en of je weet waar je aan begint.

Dan is er ook nog een psychologische test. Geen zorgen, je moet geen grote geheimen verklappen 😊. Het is gewoon een gesprekje om te zien of je mentaal stabiel genoeg bent om aan deze grote stap te beginnen.

En omdat ik naar de Verenigde Staten ga moest ik aansluitend ook nog een Engelse taaltest afleggen.

Na deze hele voorselectie kreeg ik een mailtje dat ik was toegelaten voor het programma en kon nu dus aan het echte werk beginnen.

Ik kreeg een heleboel papieren toegestuurd die moesten worden ondertekend en ingevuld. Dit bevatte onder andere medische papieren, papieren voor school, ik moest een brief schrijven aan mijn toekomstige gastgezin en ook mijn ouders moesten een brief aan hun schrijven, ik moest een vragenlijst invullen over mijn interesses,... En dit allemaal binnen de week omdat ik dus zo laat was!

Hierbij moest ik ook een fotoalbum samenstellen met foto's van mijn gezin, mijn kamer, mijn vrienden, hobby's etc. van hier in België voor mijn gastgezin in de Verenigde Staten. Dit zodat zij mij alvast ook een beetje meer kunnen leren kennen.

Ik heb toen samen met een paar vrienden een hele fotoshoot gehouden. We hebben er een traditie van gemaakt en deden dit elke keer dat we opnieuw afspraken. Nu heb ik een hele collectie die ik kan meenemen naar de VS om hen toch een beetje mee te hebben op dit avontuur! (love you guys <3)

Ik ben verder enkele keren op doktersbezoek moeten gaan om papieren te laten ondertekenen. En natuurlijk om te mogen vertrekken richting Amerika moest ik ook enkele prikjes laten zetten (hepatitis, ...).

Ook moest ik een internationaal paspoort aanvragen. Ik vond het heel spannend de dag dat ik dit in handen kreeg. Bij elke kleine vooruitgang voelde het alsof ik telkens een stapje dichter bij vertrek kwam, maar dit voelde toch wel als een grotere...

We hebben al de papieren zo snel mogelijk proberen af te maken. In minder dan een week tijd was dit toch gelukt!

Daarna had ik nog alle tijd om voor mijn examens te leren. Gelukkig had ik al een heel deel op voorhand voorbereid wetend dat ik veel werk zou hebben. Gans de voorbereiding voor Amerika en het vooruitzicht heeft mij ook heel veel motivatie gegeven qua leren!

Voor mijn school in België moet ik, omdat ik een semester weg ga, natuurlijk wel alle doelen behalen, want ik ben gewoon ingeschreven voor het volledige schooljaar. Daarom moet ik voor elk vak een opdracht vervullen. Zo moet ik voor Nederlands bijvoorbeeld deze blog bijhouden 😊. Ik raad je aan als je zelf op uitwisseling wilt vertrekken dat je goede afspraken maakt met je leerkrachten. Het is niet de bedoeling dat je voor 2 scholen moet gaan werken. Heb je toch het gevoel dat je veel moet doen? Dan kun je altijd je organisatie inschakelen om met je school contact op te nemen.

Half juli vond dan ook nog mijn oriëntatie plaats. Deze heb ik dus net achter de rug. Een oriëntatie is zeg maar een verplichte 'voorbereiding' op je uitwisseling die wordt georganiseerd door de organisatie. Je krijgt er uitgebreid nog eens al de uitleg over alle belangrijke zaken en je leert er andere uitwisselingsstudenten kennen. Er was ook een ex-uitwisselingsstudente die ons haar belevenissen deelde. Zij heeft mij persoonlijk in heel wat zaken gerustgesteld. Buiten het feit dat onze Wifi thuis uitgerekend toen weer raar begon te doen, was het een mega leuke ervaring 😊.

Na de oriëntatie kregen we nog enkele documenten binnen in de mailbox om te ondertekenen en kregen we de opdracht om naar onze toekomstige zelve een brief te schrijven. Die moesten we dan doorsturen naar de organisatie en verwijderen op onze eigen computer. Zij zullen de brief in de helft van je verblijf dan weer doorsturen. Een heel mooi conceptje!

En nu is het wachten. Wachten op het aflossende mailtje of telefoontje om eindelijk die bestemming te weten te komen. Wachten om te weten wanneer ik precies kan vertrekken. En om eindelijk te horen te krijgen met wie ik de komende 5 maanden zal leven.

Ik heb er zo ontzettend veel zin in! Ik neem jullie graag mee op dit avontuur!

Love,

Lotte D.M.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin